ana sayfa özgeçmiş dün bugün etkinlikler şiir diliyle denemeler iletişim
 
Muğla'da İlkokullu Öğrenciler,

Bitkisel Atık Yağ Hedeflerine Ulaştılar...

 

Ortaca Cengiz Topel İlkokulu Öğrencileri, çevreye duyarlı bir projeye imza attı.

"Ortaca ‘da Evimiz, Temiz Kalsın Çevremiz" adını verdikleri proje:  İlkokul öğrencilerinin küçük dünyalarında, çevreyi koruma konusunda bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Hazırladıkları proje, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, bitkisel atık yağların dönüşümü ile ilgili “Temiz Çevre Engelsiz Hayat” projelerini de destekliyor.
Proje gönüllüsü öğretmenler, amaçlarının bitkisel atık yağ, atık pil, batarya, akü vb. çevreye zararlı atıkları, doğaya terk etmeyerek, geri dönüşüme kazandırmayı içselleştirmiş öğrenciler yetiştirmek olduğunu vurguluyor.
Küçük Öğrenciler, yaşadıkları çevreden 1032 litre bitkisel atık yağ toplayarak; 1000 litre bitkisel atık yağ toplama hedeflerine ulaştılar.

 

Bu Projeye Niçin Gerek Duyuldu? 

 
Bilindiği üzere, insanların toplu olarak yaşadığı veya hizmet aldığı yerler, Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğine göre; kolaylıkla denetlenebilmektedir. Ancak, ev ortamında üretilen bitkisel atık yağları, tam anlamıyla denetlemek mümkün olamamaktadır. Bu durum, insanımızın bu konudaki duyarlılığına kalmaktadır. 
 
Proje gönüllüsü öğrenciler, çevreye duyarlı bilinçli velilerin, evlerinde biriktirdiği bitkisel atık yağları, geri dönüşüme kazandırdıklarını belirtiyorlar. Geri dönüşüm konusunda yeterli bilince ulaşamayanların ise, bitkisel atık yağları ya sobada yaktığı, ya lavaboya akıttığı ya da çöpe karıştırdığını ifade ediyorlar.
 
Çevreyi ve Yeşili Koruma Kulübü Danışman Öğretmeni Kamil KARAKAŞ da, tüm bu sebeplerden ötürü, gerek öğrencilerden gerek velilerden edindiği izlenimlere göre; öğrencilerin küçük dünyalarına hitap eden, yeni bir farkındalık eğitimi projesine ihtiyaç duyulduğunu dil getiriyor.

 
 
Projenin Amacı Nedir?
 
Projeye göre bitkisel atık yağlar, 15 Kasım 2018 ile 15 Nisan 2019 tarihleri arasında, evlerde pet şişelerde biriktirilecek, sonra da Ortaca Cengiz Topel İlkokuluna getirilecek... Beş litre ve üzerinde atık yağ getiren öğrenciler, Bayrak Töreninde sosyal etkinlik belgesi verilerek onurlandırılacak… Okulda toplanan atıklar, haftalık aralıklarla; çevre lisansı almış yetkili firmaya makbuz karşılığında teslim edilecek... Eğer, 1000 litre (1 ton) hedefine ulaşılırsa; yetkili firma da çevre gönüllüsü öğrencilerin okuluna, (her bir ton atık yağ için) bir tekerlekli sandalye armağan edecektir.
 

Küçük öğrenciler, ilçede yaşayan ya da Ortaca’yı ve Dalyan’ı gezmeye gelen herkesi, bu projeye destek vermeye davet ediyorlar… Bu gaye ile Okul Müdürü Hamdi KARTAL öncülüğünde, Ortaca Kaymakamı Oktay ERDOĞAN’I makamında ziyaret ettiler. Destek istediler.

Cengiz Topelli öğrenciler, projenin bitimine üç hafta kala 1032 litre bitkisel atık yağ toplayarak, hedeflerine ulaştı. Toplanan yağlar, çevre lisanslı firmaya teslim edildi. Projeye katılan öğrenciler de, okul müdürlüğünce sosyal etkinlik katılım belgesi verilerek onurlandırıldı.                                                                                        

Ayrıca, 32 litre saf zeytin yağı tortusundan 40 kg halis zeytin yağlı sabun elde edildi.
 
Kamil KARAKAŞ
Proje Gönüllüsü Öğretmen
 
 

Haber             : 29.12.2018

Güncelleme  : 30.03.2019

 

 

 

***

Bu sayfada yayımlanan bilgiler,  https://kirlenmesincevremiz.blogspot.com ve http://ortacacengiztopelilkokulu.meb.k12.tr adlı internet sitelerinden alınmıştır.

 

ana sayfa özgeçmiş dün bugün etkinlikler şiir diliyle denemeler iletişim

Öğretmen Kamil KARAKAŞ'IN eğitim amaçlı, kişisel internet sitesidir. Ticari amaç gütmez.